Welkom op onze website
Welkom bij Autorijschool KempKosten_rijles_image

Belg meest onder invloed bij ongevallen

Van de autobestuurders die bij een ongeval zwaargewond raken, hebben de Belgen het meest te veel aan alcohol en cannabis in hun bloed. Dat blijkt uit een grootschalige studie in opdracht door de Europese Commissie.
Voor het DRUID-onderzoek (Driving under the influence of drugs, alcohol and medicines) namen ziekenhuizen circa 2.500 bloedmonsters af bij zwaargewonde autobestuurders in zes Europese landen (België, Nederland, Italië, Denemarken, Finland en Litouwen).

Zwaargewonden in België hadden het meest sporen van alcohol in hun bloed. Zo had 38 procent meer dan de toegestane 0,5 promille. Bij de Belgische mannen testte zelfs een op de twee positief. Het gemiddelde lag op 1,6 promille, of zeven biertjes.
Het gemiddelde promillage lag in andere landen even hoog, alleen kwam het daar veel minder voor.

Grootste drinkers?
“Dit onderzoek bewijst niet dat de Belgen de grootste drinkers zijn achter het stuur. Wel dat alcohol in het Belgische verkeer een veel grotere risicofactor blijkt te zijn dan in andere landen”, zegt de coördinator van het onderzoek, hoogleraar toxicologie Alain Verstraete (UGent).
Verder bleek uit de testen dat 9,9 procent van de zwaargewonde bestuurders positief waren bevonden op cannabis, in Nederland was dat 1,6 procent